Д-р Тотко Найденов: разширените вени и най-препоръчваните начини за справяне с проблема

Ако вечер имате тежест в краката, неприятно парене, както и усещане за дискомфорт, много вероятно е вие да се намирате в начален стадий на варикоза /разширени вени/. Въпреки, че много често се смята, че това е заболяване, което засяга хората със застоял начин на живот, това не е точно така. Разширените вени са страдание, което до голяма степен може да бъде с фамилна обремененост. Други, изключително обострящи фактори са – наднормено тегло, застоял начин на живот, много тесни дрехи/чорапи, лоша хигиена и неконтролирани сърдечни страдания и диабет.

Но да започнем от самото начало. Няма данни за заболеваемостта в България, по една основна причина – хората не го разпознават като болест, а като козметичен дефект. По правило – жените са много по-суетни и склонни да се обърнат към лекар, когато козметичните процедури се провалят. Мъжете са много по-търпеливи, защото не са така суетни /вероятно/ и при тях често визитата при лекар се отлага до момента, в който нещата са наистина зле.

Какво представлява варикозата – разширение, удължаване и/или увиване на вените, най-често на долните крайници. Ако това ви звучи неясно, нека да поясним, че вените са основния канал, който доставя кръв до сърцето. Представете си, че това е фин механизъм, който разчита на едни постоянни параметри ,за да е всичко в ред. Сега си представете, че пускате струя вода от чешмата, която не е постоянна, а ту става тънка, ту изобилна, защото тръбите сменят своя диаметър. Сега да допълним, че сърцето ви е е подложено постоянно на това неравномерно движение. Настръхнахте ли?

Неравномерният поток става причина за застой на кръвта в крайниците, което може да доведе до сериозни проблеми със сърцето, както и потенциален кръвоизлив в стомаха. Много вероятни са кожни възпаления, както и тежки рани/язви, чието лечение е проблем, особено ако се съчетае с висока кръвна захар, типичен проблем за диабетиците. Пренебрегването на сериозността на проблема може да доведе до ампутация, като и до други, много сериозни, животозастрашаващи заболявания.

И нека да повторим отново – колкото и да ви твърдят, че „няма проблем, ако не се виждат” – разширените вени не са козметичен, а сериозен сърдечно – съдов проблем, който след определен етап изисква задължителната намеса на лекар.

Кои са основните фактори, за които трябва да сме особено внимателни:

Ако забележите подувания по краката, вените са се показали, имате тежест в краката, имате кръвонасядания, кожата ви е суха, имате ранички – време е да посетите лекар.

Потърсете компетентен съдов хирург, който да ви предпише лечение, съобразно сериозността на проблема. Много разпространен метод на лечение са компресивните чорапи, които са няколко вида, в зависимост от състоянието ви. Те се носят постоянно, носят сериозно облекчение на страданието. За съжаление, поставянето им и движението с тях причиняват определен дискомфорт, особено през летните месеци. Ако сте жена, която държи на външния си вид, те също не са решение, освен ако завинаги забравите полите и късите панталони.

Традиционната хирургия, както и различните съвременни подходи на лечение с лазер/когато са възможни, съобразно състоянието/ позволяват трайно облекчение, но са свързани с определен престой в болница, както и временна нетрудоспособност/възстановяване.

Един от най-препоръчваните начини за справяне с проблема от разширените вени е простата профилактика. Диета, движение, добра хигиена и приемът на венотоници - определен клас лекарствени препарати, който се грижи за добрата еластичност на венозните стени. Един от тях е кремът „Varyforte”, който има изпитан ефект в профилактиката и превенцията на варикозни състояния.

Комбинацията от троксерутин и кофеин подсилва и витализира венозните стени, медът и лимонът подхранват кожата и и придават здрав вид. Екстрактът от гинко билоба подсилва кръвообръжението, а екстракта от конски кестен подпомага облекчаването на венозния застой. Краката ви са с добър външен вид, кожата е мека и благоуханна, а вените ви са под контрол.

Препоръчвам употребата на балсама „Varyforte” всяка вечер, след:

Редовната превенция и грижа за за здравето на вашите вени ще ви спестят сериозни проблеми и притеснения. Varyforteима сериозен потенциал да ви помогне!

Внимание!
Зачестиха случаите на продажба на имитации на Varyforte, които нямат лечебни свойства! За това ние, специално за нашите читатели, предоставяме бутон за поръчка на Varyforte единствено от официалният доставчик! Поръчвайки от тук вие гарантирано получавате качествен продукт на най-добра цена.

За читателите на Български Лекар има допълнителна отстъпка. За да се възползвате от нея кликнете на "поръчайте" долу. Ще бъдете пренасочени към официалния сайт, където можете да направите поръчка.

Количеството на опаковки с отстъпка е ограничено!

Image
поръчайте